×

The Blog

Παρίσι και Street Art, ο απόλυτος συνδυασμός! «Boulevard Paris 13» στο ανοιχτό “μουσείο” του 13ου διαμερίσματος .

Παρίσι και Street Art, ο απόλυτος συνδυασμός! «Boulevard Paris 13» στο ανοιχτό “μουσείο” του 13ου διαμερίσματος .

H Gallery Itinerrace σε συνεργασία με τον Δήμο, από το 2015 που εδραιώθηκε στο συγκεκριμένο διαμέρισμα του Παρισιού, στην προσπάθειά της να αναβαθμίσει την όχι και τόσο τουριστική περιοχή αποφάσισε να ξεκινήσει το ευφυέστατο και άκρως δημιουργικό project «Boulevard Paris 13» με τη βοήθεια της ένωσης APAPUC (Αssociation De Promotion Des Arts Plastiques Et Urbains Contemporains), ουσιαστικά παρακλάδι της Itinerrace.

C215, Le Chat
https://www.boulevardparis13.com/oeuvres/

Η ανοιχτή έκθεση έχει έργα στην ευρύτερη περιοχή όπου τα 32 από τα υπάρχοντα φιλοτεχνήθηκαν ήδη από το καλοκαίρι του 2016 και προστέθηκαν άλλα 26 στη Λεωφόρο Vincent Auriol και στόχος τους είναι να φτάσουν τα 50 μέχρι το 2020. Στην καλλιτεχνική αυτή κίνηση έχουν λάβει μέρος περισσότεροι απο 20 καλλιτέχνες από τη Γαλλία και πολλές χώρες του κόσμου, όπως ο David of the Mano, C215, D* Face, Seth, Vhils και άλλοι. Οι visual artists έχουν εκφραστεί με εκπληκτική ακρίβεια, προσφέροντας ένα θέαμα που έχει γράψει ήδη ιστορία στο βιβλίο της Street Art κουλτούρας. Η έκθεση «Boulevard Paris 13», μια urban ποιητική συλλογή ντυμένη με δεκάδες λίτρα spray, μας γεμίζει χρώμα και μας φτιάχνει τη διάθεση προσθέτοντας τα graffiti σεακόμη υψηλότερη θέση στο βάθρο των Τεχνών, κάτι που αδιαμφισβήτητα τους αξίζει.

Ο 21ος αιώνας είναι υπό την κυριαρχία της σύγχρονης αυτής Τέχνης και ευχόμαστε η καλλιτεχνική κίνηση των Παριζιάνων να είναι πηγή έμπνευσης για όλους. Εμάς, σίγουρα, μας γέννησε τη βαθιά επιθυμία της φιλοξενίας αυτών των έργων κάτι που φυσικά είναι αδύνατο, αφού το Street Art δε φιλοξενείται αλλά βιώνεται και κληροδοτείται ..

D* Face, Love Won’t Tear Us Apart

https://www.boulevardparis13.com/oeuvres/
  • Χριστίνα ΤζεζαΪρη

J. A. Watteau, 335 χρόνια από τη γέννησή του.

Εικόνα Banner : »L’Embarquement pour Cythere» J.A. WATTEAU (WIKIPEDIA)

Ο Γάλλος ζωγράφος του 17ου αιώνα, η επιρροή του στο κίνημα Rococo και η αγάπη του για το θέατρο που έγινε μεγάλη έμπνευση για τα έργα του.

Ένας από τους πίνακές του, ο οποίος κοσμεί το Musée du Louvre, έγινε λόγος να βρεθεί στη φυλακή ο ονειροπόλος Κλέων, σ.σ  Δημήτρης Χόρν, στην ρομαντική κομεντί του 1958 “Μια ζωή την έχουμε”, οπού έντυσε με τη μουσική του ο συγκλονιστικός Μάνος Χατζιδάκις.

“Επιβίβαση για τα Κύθηρα” ή αλλιώς «L’Embarquement pour Cythere» ηταν ο πίνακας που τον έκανε να νεφελοβατεί ενώ εργαζόταν στο μικρό γραφειάκι του στην Εμποροπιστωτική Τράπεζα ελπίζοντας στη δική του επιβίβαση για τη γή της επαγγελίας.

Το ιδανικό και ειδυλλιακό σκηνικό που απεικονίζει ο πίνακας, εύκολα σε συνεπαίρνει και σε περιηγεί σε άλλες πραγματικότητες. Στα Κύθηρα, που, σύμφωνα με τον Ησίοδο, σε μία από τις παραλίες του νησιού, γεννήθηκε μέσα από τα αφρισμένα κύματα η Θεά του Έρωτα, κόρη του Δία και της Διώνης, Αφροδίτη, συμβαίνει κάτι ανεπανάληπτο. Ένα σύννεφο αγάπης και έρωτα παρουσιάζεται να γαλβανίζει τους νεαρούς ερωτευμένους σε ένα ουτοπικά όμορφο και γαλήνιο περιβάλλον, με άτακτους ερωτιδείς να πετούν γύρω από τα ζευγάρια και το άγαλμα της Αφροδίτης να τους δίνει έμφαση και κίνητρο.

Γεννήθηκε στη Βόρεια Γαλλία στην πόλη Valenciennes στις 10 Οκτωβρίου 1684 από πατέρα έμπορο υφασμάτων (Jean-Philippe Watteau), μεγάλωσε σε πολυμελή οικογένεια και στη νεαρή ηλικία των 10 ετών άρχισε η ενασχόλησή του με τη ζωγραφική. Διδάχθηκε από τον ζωγράφο Jacques-Albert Gérin και στα πρώτα του καλλιτεχνικά ερεθίσματα τον ενέπνευσαν οι τσαρλατάνοι της πόλης όπου μεγάλωσε. Σε ηλικία 18 ετών, το 1702, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου ξεκίνησε την αναζήτηση της ταυτότητάς του, πλήρως ανεξαρτητοποιημένος από την οικογένειά του. Εργαζόταν σε εργαστήρια ζωγράφων στο Pont Notre-Dame, έφτιαχνε αντίγραφα άλλων αυθεντικών πινάκων και τότε ανέπτυξε την χαρακτηριστική τεχνική στα σκίτσα του. Μεταξύ 1705-08 δούλεψε με τον Claude Gillot ο οποίος τον σύστησε στους χαρακτήρες της Commedia dell’ Arte, θέμα που έγινε το δια βίου πάθος του Watteau. Επηρεάστηκε φανερά από τον διακοσμητή εσωτερικού χώρου Claude Audran III και το 1709 πήγε στη Ρώμη κερδίζοντας το «Prix de Rome». To 1712 έγινε ξανά δεκτός σαν πλήρες μέλος της Ακαδημίας.

Ο Jean-Antoine Watteau είχε ως πηγή έμπνευσης τον έρωτα, τη φύση και το θέατρο. Στα έργα του η αίσθηση και η προσέγγιση είναι ίδια. Ανήκε στο ρεύμα Rococo, τεχνοτροπία η οποία διαδέχθηκε το αυστηρής αισθητικής καλλιτεχνικό ύφος Baroque και αναπτύχθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα, κυρίως στη Γαλλία. Ήταν κύριος εκφραστής του ρεύματος με την επιθυμία να απεικονίζει το όραμά του για μια ζωή χωρίς δυσκολίες. Γνωστός για την βουκολική ατμόσφαιρα των έργων του λόγω της χρωματικής του παλέτας και της απαλότητας που προσέδιδε με το σχεδόν αέρινο άγγιγμα των πινέλων του, τα θέματα αυτών και το ημίφως που επικρατούσε το οποίο τα έκανε να ξεχωρίσουν, άφησε πίσω του περίπου 200 πίνακες, πολλά σχέδια και μεγάλο αριθμό χαρακτικών.

«Fête galante» ονομάστηκε το ύφος των έργων του αφού σε πλειοψηφία τους απεικονίζουν ευτυχισμένους ανθρώπους που γλεντούν και χορεύουν στην εξοχή και ερωτευμένα ζευγάρια σε ιδανικές συνθήκες. Ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε καθαρά για τους πίνακες του νεαρού τότε Watteau όπου παράλληλα η αγάπη του για το θέατρο τον ενέπνευσε βαθιά ενώ ήρθε και αντιμέτωπος με το συντηρητικό ακαδημαΪσμό της εποχής.

Στην Ακαδημία ολοκλήρωσε, μετά από 5 χρόνια, το παγκοσμίως γνωστό του έργο “Επιβίβαση για τα Κύθηρα”. Οι δύο εκδοχές του πίνακα ήταν από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του καλλιτέχνη με το ένα να βρίσκεται στο Musée du Louvre και το άλλο στο Schloss Charlottenburg. Άλλα γνωστά του έργα είναι το Love in the Italian Theater 1714, Love in the French Theater 1714, Mezzetin 1718-1720 (Metropolitan Museum of Art NY), L‘Indifférent 1717 (Musée du Louvre), Gilles 1719 (Musée du Louvre), The Venetian Festival 1718-19 (Scottish National Gallery), και το L‘Enseigne de Gersaint 1720 (Schloss Charlottenburg) τελευταίο καλλιτέχνημα του άτυχου Watteau, ολοκληρωμένο σε 8 ημέρες, δουλεύοντας μόνο πρωινές ώρες «για να ζεσταίνει τα δάχτυλά του» όπως έλεγε ο ίδιος. Η λίστα μεγάλη με αξιέπαινα αριστουργήματα αλλά όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις, η αναγνώριση του καλλιτέχνη ήρθε μετά τον θάνατό του.

Οι μόνες πληροφορίες που υπάρχουν για τον Γάλλο ζωγράφο είναι για τη δουλειά του και όχι για την προσωπική του ζωή. Γεννήθηκε ευαίσθητος παθητικά και σωματικά και λέγεται πως είχε αναφέρει κάποτε στους κοντινούς του φίλους την ανησυχία του για το μέλλον και την οικονομική του κατάσταση, σα να είχε προβλέψει τον πρόωρο θάνατό του. Η φυματίωση του στέρησε τη ζωή στα 37 του χρόνια στις 18 Ιουλίου 1721.

Αυτό σημαίνει πως ο ρομαντικός Watteau, πέρασε στην αιωνιότητα μη γνωρίζοντας πως, στην πραγματικότητα, κατάφερε να μείνει αθάνατος μέσα από τα εκατοντάδες δημιουργήματά του, που ολοκλήρωσε σε μόλις 15 χρόνια, τα οποία διδάσκουν, εμπνέουν και ταξιδεύουν δισεκατομμύρια ανθρώπους ανά τους αιώνες..

CultureNow: Έκπληξη Χ – Η απόλυτη έκπληξη: Επετειακή έκθεση στην The project gallery

Η The project gallery παρουσιάζει την έκθεση «Έκπληξη Χ – Η απόλυτη έκπληξη», που σηματοδοτεί μια δεκαετία καλλιτεχνικής δράσης για την υποστήριξη των αστέγων της Αθήνας.

H “ΕΚΠΛΗΞΗ”, η εκστρατεία που χρησιμοποιεί την τέχνη για να κάνει τη ζωή μας πιο όμορφη, συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια παρουσίας και προσφοράς στην Ελλάδα. Πως το γιορτάζει; Με την αποχαιρετιστήρια «απόλυτη έκπληξη»: μια διοργάνωση με έντονο στοιχείο μυστηρίου και απρόσμενες εκπλήξεις για το κοινό.

Η “ΕΚΠΛΗΞΗ Χ” θα πραγματοποιηθεί στην The Project Gallery, εγκαινιάζοντας τις νέες εγκαταστάσεις της στο Μοναστηράκι, μεταξύ 11-13 Οκτωβρίου 2019.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;

Η αγάπη για την τέχνη και η αγάπη για τον συνάνθρωπο είναι οι μοχλοί πίσω από την πρωτοβουλία. Από το 2009 η ετήσια εκστρατεία της εικαστικής πλατφόρμας του artAZ συσπειρώνει την καλλιτεχνική κοινότητα για να στηρίξει τους αστέγους συνανθρώπους μας, μέσα από το έργο της ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΚΟ, και ταυτόχρονα να κάνει την τέχνη πιό προσιτή στο ευρύ κοινό. Όπως λέει η επιμελήτρια της έκθεσης, Αλεξάνδρα Κολλάρου «Προσπαθούμε να κάνουμε τον κόσμο πιο όμορφο, ένα έργο τη φορά!».

Η επετειακή “ΕΚΠΛΗΞΗ Χ” είναι μια μεγάλη γιορτή της τέχνης και πραγματικά παγκόσμια υπόθεση. Καλλιτέχνες από όλες τις γωνίες της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου ενώνουν φέτος τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν τους λιγότερο τυχερούς συνανθρώπους μας. Μεγάλοι και μικροί, καταξιωμένοι, ανερχόμενοι και πρωτοεμφανιζόμενοι δημιουργοί συνυπάρχουν αρμονικά, ενωμένοι από τη διάθεση να προσφέρουν μέσα από το ταλέντο τους. Έργα μικρής διάστασης διατίθενται έναντι του συμβολικού ποσού των 50€ ώστε να μπορούν όλοι να στηρίξουν τη δράση. Η ταυτότητα των καλλιτεχνών παραμένει φυσικά μυστική. Τα έργα είναι υπογεγραμμένα σε κρυφό σημείο, ενθαρρύνοντας το κοινό να επιλέξει με οδηγό το προσωπικό γούστο. Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν την ευκαιρία, ενισχύοντας τον σκοπό, να αποκτήσουν ένα ήδη πολύτιμο έργο, ή ένα που ίσως αποκτήσει μεγάλη αξία στο μέλλον. Σίγουρα όμως θα αποκτήσουν ένα έργο που τους αρέσει.

Σαν αποχαιρετιστήριο δώρο, η φετινή διοργάνωση επιφυλάσσει στο κοινό κάποιες επιπλέον “εκπλήξεις”, τις οποίες θα απολαύσουν όσοι παρευρεθούν στην έκθεση.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ;

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν αρχικά να μελετήσουν τα έργα online στο artAZ και να σημειώσουν προκαταβολικά τους κωδικούς της επιλογής τους στη διεύθυνση (www.artaz.gr/surprise). Νέα έργα προστίθενται σε καθημερινή βάση, μέχρι τα εγκαίνια της έκθεσης. Μεταξύ 11-13 Οκτωβρίου 2019 η ΕΚΠΛΗΞΗ Χ θα μεταφερθεί στον χώρο της «The Project Gallery», προκειμένου να παρουσιαστούν τα έργα ζωντανά στο κοινό και να γίνει η πώληση τους. Σημειώστε ότι τα έργα διατίθενται με σειρά προτεραιότητας. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων διατίθενται στο Πρόγραμμα Στήριξης Αστέγων της ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΚΟ.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το παράλληλο προγραμμα της “ΕΚΠΛΗΞΗ Χ” έχει στόχο να δώσει στο κοινό περισσότερες ευκαιρίες να αλληλεπιδράσει με την σύγχρονη τέχνη και φυσικά να ενισχύσει περαιτέρω τον σκοπό.

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ: Η σιωπηλή δημοπρασία επιστρέφει, μεγαλύτερη και ακόμη πιο δελεαστική. Έργα μεγαλύτερης διάστασης και αξίας, η τιμή εκκίνησης των οποίων παραμένει εννιαία και συμβολική (50€). Η δημοπρασία είναι ανοιχτή σε όλους, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του ενδιαφερόμενου, και θα τρέξει μέχρι και το τέλος της έκθεσης, την Κυριακή 13 Οκτωβρίου.

AUGMENTED REALITY: O Sergio Ko δημιουργεί 3 έργα επαυξημένης πραγματικότητας (AR) με να μυήσει το κοινό στις εικαστικές εφαρμογές της τεχνολογίας του μέλλοντος.

ΤΥΦΛΟΣ ΤΟΙΧΟΣ: 100 μικρά έργα – πραγματική έκπληξη για το κοινό, καθώς εκτίθενται ήδη πακεταρισμένα. Ανάμεσα τους ένα έργο αξίας και 5 εικαστικές τσάντες με περιεχόμενο-έκπληξη από το Sox Art Shop. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πάρουν το ρίσκο να αγοράσουν στα τυφλά, χωρίς να γνωρίζουν τι περιέχει το κάθε δέμα. Μια διαφορετική και πολύ διασκεδαστική κλήρωση.

Σχετικά με την ΚΛΙΜΑΚΑ

Η ΚΛΙΜΑΚΑ είναι ένας μη κερδοσκοπικός κοινωνικός φορέας ο οποίος παρέχει πολύπλευρες υπηρεσίες σε κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους και την κοινωνική τους επανένταξη. Από το 2001 υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης στους άστεγους συμπολίτες μας, περιλαμβάνοντας δράσεις από την πρόληψη έως την αποκατάσταση. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.klimaka.org.gr

Σχετικά με το artAZ

Η εικαστική πλατφόρμα του artAZ λειτουργεί σαν γέφυρα μεταξύ της Ελληνικής και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής, στοχεύοντας στην επί της ουσίας προώθηση της Ελληνικής τέχνης στο εξωτερικό αλλά και στη συσπείρωση της εγχώριας εικαστικής κοινότητας και την ενδυνάμωση της. Περισσότερες πληροφορίες για το artAZ μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση www.artaz.gr.

Σχετικά με τη The Project Gallery

Η The Project Gallery είναι ένας νέος χώρος τέχνης στην Αθήνα, που φιλοξενεί κυρίως ομαδικές, θεματικές εκθέσεις και δράσεις. Φτιαγμένη από μία ομάδα δημιουργικών ονειροπόλων, η γκαλερί στοχεύει στην προώθηση της πολιτιστικής ανταλλαγής και στην ενεργοποίηση του Αθηναϊκού κέντρου μέσω της καλλιτεχνικής δραστηριότητας.Μοιράσου το!

Πηγή

Μάιος 2019 «Athens Jewelry Week»

Madame Figaro

Στον παγκόσμιο χάρτη των φουάρ κοσμηματοποιίας, το Athens Jewelry Week εκπροσωπεί τη χώρα μας, αποδεικνύοντας πως οι εγχώριοι δημιουργοί σύγχρονων κοσμημάτων έχουν πολλά να πουν.

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η διοργάνωση-θεσμός έρχεται κυρίως στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, αλλά και σε δευτερεύοντες χώρους στο κέντρο της Αθήνας (The Project GalleryΓαλλικό Ινστιτούτο κά) και για περίπου μια εβδομάδα, από τις 22 έως τις 26 Μαΐου, συγκεντρώνει περισσότερους από σαράντα καλλιτέχνες, υπό τη θεματική «Τέχνη + Κόσμημα: Τεμνόμενοι Χώροι». 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το παράλληλο πρόγραμμα, με ομιλίες, περφόρμ και εργαστήρια, ενώ σχολές κοσμήματος από όλο τον κόσμο έρχονται στο φεστιβάλ, πολλαπλασιάζοντας τα ερεθίσματα των επισκεπτών. 

Πηγή εδώ

Η πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας στην ιστορία της αστρονομίας

Στις 10 Απριλίου του 2019 οι επιστήμονες του διεθνούς Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope-EHT) ανακοίνωσαν ότι για πρώτη φορά «φωτογράφησαν» τη μεγάλη μαύρη τρύπα που υπάρχει στο κέντρο ενός γαλαξία, συγκεκριμένα του γιγάντιου γαλαξία Μessier 87 (Μ87).

Ή μάλλον τη «σκιά» που αυτή ρίχνει στο φωτεινό υπόβαθρο των αερίων που στροβιλίζονται γύρω της, αφού είναι αδύνατο να δει κανείς τι πραγματικά υπάρχει στο εσωτερικό της μαύρης τρύπας, από όπου δεν μπορεί να δραπετεύσει τίποτε, ούτε το φως.

Οι Μαύρες Τρύπες είναι στην πραγματικότητα αόρατες, καθώς είναι τόσο πυκνές που απορροφούν οτιδήποτε εντός τους, ακόμη και το φως. Εφόσον λοιπόν δεν επιτρέπουν ούτε στα απειροελάχιστου μεγέθους σωματίδια του φωτός, τα φωτόνια, να εκλυθούν από μέσα τους, οι Μαύρες Τρύπες έως σήμερα αποτυπώνονταν μόνο μέσω καλλιτεχνικών προσεγγίσεων. Δηλαδή, κάποιος εικαστικός ή εικονογράφος μετέφερε σε εικόνα τις περιγραφές των επιστημόνων.

Η φωτογραφία δείχνει ένα λαμπερό δαχτυλίδι που έχει σχηματιστεί στον γαλαξία M87, καθώς το φως περιστρέφεται -λόγω της έντονης βαρύτητας- γύρω από μια μαύρη τρύπα, που είναι 6,5 δισεκατομμύρια φορές πιο μεγάλη σε μάζα από τον Ήλιο. Έτσι, οι αστρονόμοι έχουν επιτέλους μια εικόνα του περιβάλλοντος (του λεγόμενου «ορίζοντα γεγονότων») της μαύρης τρύπας, δηλαδή της συνοριακής περιοχής πέρα από την οποία δεν υπάρχει σημείο επιστροφής, καθώς ούτε καν το φως δεν μπορεί να δραπετεύσει.

Τώρα για πρώτη φορά όμως έχουμε την πρώτη εικόνα από τις «σκιές» που ρίχνουν γύρω τους οι μαύρες τρύπες, οι οποίες προκαλούν ακραίες καμπυλώσεις του χωροχρόνου. Περιβαλλόμενες από στροβιλιζόμενα καυτά νέφη σκόνης και αερίων, εκπέμπουν ισχυρή ακτινοβολία και προδίδουν έμμεσα την ύπαρξη τους. Τώρα -αν μη τι άλλο- χάρη στη φωτογράφηση θα πειστούν ακόμη και οι ..άπιστοι Θωμάδες ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι πλάσματα της επιστημονικής φαντασίας.

Artist’s Sacrament @The Project Gallery

Η The Project Gallery στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής της σε εικαστικές εκδηλώσεις που αφορούν τον καθένα που ενδιαφέρεται να εντάξει τη τέχνη στη ζωή και την καθημερινότητά του καθώς και την ενεργοποίηση της περιοχής της πλατείας θεάτρου καταχώρησε άλλη μία εκδήλωση/ συνάντηση στο χώρο της.

Την Παρασκευή 19 Απριλίου απο τις 18:00 μέχρι τις 20:00 η The Project Gallery και οι καλλιτέχνες της έκθεσης Quest for the holy grail σας προσκαλούν για ένα απογευματινό κρασί γεμάτο τέχνη…

Στη συνάντηση αυτή αφού ζαλιστείτε (από τέχνη & κρασί), θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τους καλλιτέχνες να παρουσιάζουν την δουλεία τους, στους πιο τολμηρούς από εσάς θα επιτρέπονται και ερωτήσεις!

Οικοδεσπότες οι:
Νίκος Γιαβρόπουλος και Αλέξανδρος Μαγκανιώτης

«Η είσοδος είναι ελεύθερη και δεν δίνονται πιστοποιητικά αυθεντίας» αναγράφει ο επιμελητής της έκθεσης!

likn εκδήλωσης

Arwork by Jason Athanasiadis & Zohreh Eslamifard

Art Exhibition «Quest for the holy Grail- Το ιερό αντικείμενο»

Η The Project Gallery παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Quest for the holy Grail – Το ιερό αντικείμενο» σε επιμέλεια του Νίκου Γιαβρόπουλου και καλλιτεχνική διεύθυνση Αλέξανδρου Μαγκανιώτη. 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 13 Απριλίου 2019, από τις 19:00 έως τις 23:30 στην The Project Gallery, στην Πλατεία Θεάτρου 14, Αθήνα.

H έκθεση θα είναι ανοικτή από Τρίτη έως Παρασκευή 11:30-18:00 και Σάββατο 12:00-16:00 μέχρι και το Σάββατο, 4 Μαΐου 2019, με ελεύθερη είσοδο.

       Ο επιμελητής θέτει το ερώτημα: τι είναι αυτό που συνδέει τον Γιόζεφ Μπόις με το έργο του «Πώς να εξηγήσεις τη ζωγραφική σε έναν νεκρό λαγό», τον Μιχαήλ Άγγελο με τη γέννηση του κόσμου στην Cappella Sistina και τον προϊστορικό άνθρωπο που άφησε το αποτύπωμα του στο σπήλαιο Lascaux; η απάντησή που δίνει είναι: η τελετουργική, μυστικιστική πράξη με τη οποία οι άνθρωποι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα αφήγημα για την εξήγηση του κόσμου.

Με αυτό τον τρόπο ο καλλιτέχνης επιστρέφει στην αφετηρία του, αυτή δηλαδή του μάγου-ιερέα, ενδιάμεσου μεταξύ θνητών και θείου, όπου κατασκευάζει λατρευτικά αντικείμενα άλλοτε για να εξευμενίσει και άλλοτε για να μεσολαβήσει με τον κόσμο των θεών.

        Ο επιμελητής καλεί τους καλλιτέχνες να κατασκευάσουν τα δικά τους «Holy Grail» και να δημιουργήσουν ˗ μέσα από τα έργα τους ˗ την δική τους αφήγηση για την ερμηνεία του κόσμου.

        Η έκθεση εμπεριέχει έργα που διαπραγματεύονται μεταξύ άλλων, σχέσεις-δίπολα όπως:  

·     Καλλιτέχνης – Μάγος / Ιερέας

·     Έργο τέχνης – Λατρευτικό αντικείμενο

·     Τέχνη – Προπαγάνδα

·     Θείο – Βεβήλωση 

·     Αγιότητα – Δωροδοκία

·     Ιερό – Βλασφημία 

·     Βανδαλισμός – Δεισιδαιμονία 

·     Εικονοποιία – Λατρεία μέσο επανάληψης. 

·     Ανθρώπινο σώμα – Φετίχ

        Αποτέλεσμα, η συνύπαρξη ετερόκλιτων εικαστικών έργων, performance, καλλιτεχνικών βίντεο, έτοιμων αντικειμένων, βιωματικών αφηγήσεων, με κοινό παρονομαστή την ασαφή σχέση μεταξύ δημιουργού και έργου, μια ασάφεια που προκαλεί τον επισκέπτη να μεταφράσει με προσωπικά κριτήρια τα όρια μεταξύ αντικειμένου λατρείας και ευτέλειας. 

         Στην έκθεση συμμετέχουν 36 καλλιτέχνες & ομάδες καλλιτεχνών:  

Αθανασιάδης Ιάσων – Zohreh Eslamifard, Αλεξανδρίδης Γιώργος, Βασιλόπουλος Λεωνίδας, Βοσκοπούλου Αγγελίνα, Βούσουρας Ανδρέας, Γεωργακόπουλος Δημήτρης, Γιαβρόπουλος Νίκος, Γρίβα Έλλη – Λογοθέτης Φάνης, Δημοπούλου Βάλια – Μακρόπουλος Γιώργος, Ζολωτάκης Απόστολος, Heard Sally, Ιγγλέση Μάριον, Καββαθά Αντιγόνη, Καραλής Μπάμπης, Καρδάσης Γιάννης, Κοκκίνη Μαρία, Λυντζέρης Γιώργος, Μαγκανιά Ντιάννα, Μαγκανιώτης Αλέξανδρος, Μανέτα Άννα, Μεράντζας Δημήτρης, Moore Nicholas, Μποβιάτσου Λαμπρινή, Μπονάτσου Ισμήνη, Μυλωνά Ελένη, Παπαδήμα Άρτεμις, Πετρανάκη Άντα, Ποντικάκης Μάνος, Πουλαντζά Νατάσσα, Ρουπίνας Άρης,  Σκούρτης Άγγελος, Σπανουδάκη Αννέττα, Σταυράκη Μαργαρίτα, Στοΐδης Άρις, Τσιάρα Μάρθα και η συνεργατική πλατφόρμα viewCAD από το Τ.Ε.Ι.-Δυτικής Μακεδονίας (Δρ Π. Κυράτσης, Δρ Ν. Ευκολίδης, Αθ. Μανάβης με τους φοιτητές: Μηνάογλου Πρόδρομος, Πλάκα Κυριακή, Φιρτικίδης Λάζαρος, Αουφχάιμερ Ορέστης) –σε συνέργεια με τους εικαστικούς: Κοντοσφύρη Χάρη από Τ.Ε.Ε.Τ. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Ναϊπλή Δημήτρη.

LIFO: CITYGUIDE/ ΤΕΧΝΕΣ/ STILL ALIVE

Still Alive

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΚΘΕΣΗ

ΠΟΤΕ: από 16/02 έως 30/03

ΠΟΥ: PROJECT GALLERY

52 εικαστικοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν συνθέσεις τολμηρές και πρωτότυπες, μας καλούν να αναστοχαστούμε πάνω σε πρωταρχικές έννοιες, μας οδηγούν σε μια διαδρομή, σ’ ένα εικαστικό περιβάλλον υποβλητικό και πολυεπίπεδο, με αφετηρία τη νεκροκεφαλή – ένα εμβληματικό θέμα που διατρέχει την ιστορία της τέχνης: από τις γλυπτικές διακοσμήσεις των γοτθικών ναών και τις νεκρές φύσεις (vanitas) του 17ου αιώνα έως την καλυμμένη με διαμάντια νεκροκεφαλή του Damien Hirst.   Σύμβολο αρχετυπικό και μυστικιστικό, παγανιστικό και χριστιανικό, το μοτίβο της νεκροκεφαλής εντοπίζεται στην τέχνη διαφορετικών περιόδων και πολιτισμών, ως μνημονική υπόμνηση του κύκλου της ζωής και της θνητότητας, της ματαιότητας και της φθαρτότητας, του εφήμερου των επίγειων ηδονών και των απολαύσεων, της μελαγχολίας και της μετάνοιας, του αρχέγονου φόβου μιας αναπόδραστης μοίρας και μιας επερχόμενης τελικής κρίσης.   Ταυτόχρονα, η νεκροκεφαλή αναδύεται στον σύγχρονο κόσμο, ως ένα ισχυρό οπτικό σύμβολο, αποφορτισμένο, τις περισσότερες φορές, από τις αλληγορικές προεκτάσεις, τις ηθικές νοηματοδοτήσεις και τις θρησκευτικές παραμέτρους, γίνεται μια δημοφιλής και «ελκυστική» εικόνα που εμφανίζεται από τον κόσμο της μόδας, της διακόσμησης και της διαφήμισης μέχρι την pop και την κουλτούρα των νέων. Άλλοτε πάλι, έρχεται να εικονοποιήσει τη βία και τη φρίκη, αλλά και την κατάδυση σε σκοτεινές και αχαρτογράφητες περιοχές του άγνωστου και του μεταφυσικού.   Για τους περισσότερους από τους συμμετέχοντες εικαστικούς στην έκθεση Still Alive, η νεκροκεφαλή συνιστά αγαπητό θέμα, σε συνθέσεις όπου τα συμβολικά στοιχεία συνδυάζονται με τις αισθητικές αξίες, η κριτική ματιά με την ανατρεπτική προσέγγιση, τις αναφορές στην ιστορία της τέχνης και τη σύγχρονη πραγματικότητα, σε συνθέσεις, εξαιρετικά ποικίλες ως προς το ύφος, την τεχνοτροπία, τη διαφορετική ευαισθησία και την αισθητική που προκρίνουν.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Γιώργος Αλεξανδρίδης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Μιχάλης Αρφαράς, Ανδρέας Βούσουρας, Νίκος Γιαβρόπουλος, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Κορνήλιος Γραμμένος, Capten (Χρήστος Κωτσούλας), Λυδία Δαμπασίνα, Χαράλαμπος Δερμάτης, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Αστέρης Δημητρίου, Χριστόφορος Δουλγέρης, Δήμητρα Εξάρχοu, Στέφανος Επιτρόπου, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Βασίλης Ζωγράφος, Willem Harbers, Σταμάτης Θεοχάρης, Μάριον Ιγγλέση, Αντιγόνη Καββαθά, Ιορδάνης Καλημεράκης, Δημήτρης Καρλαφτόπουλος, Άρης Κατσιλάκης, Χρήστος Κούντουρας, Αντώνης Κωνσταντινίδης, Θοδωρής Λάλος, Χρήστος Λάσκαρης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Δημήτρης Μεράντζας, Μανώλης Μπαμπούσης, Σπύρος Μπάνος, Νικόλας Μπλιάτκας, Μαρία Παναγιώτου, Νίκος Παπαδημητρίου, Αντώνης Παπαδόπουλος, Αλίκη Παππά, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Νατάσσα Πουλαντζά, Ιφιγένεια Σδούκου, Βασίλης Σελιμάς, Νίκος Σεπετζόγλου, Μίλτος Σκούρας, Δημήτρης Τάταρης, Νίκος Τρανός, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Γιώργος Τσεριώνης, Κώστας Τσώλης, Μάριος Φούρναρης, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης, Έλλη Χρυσίδου  

Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης

από 16/02 έως 30/03 PROJECT GALLERY

Πλατεία Θεάτρου 14,

Τρίτη – Παρασκευή: 11.00 – 18.00, Σάββατο: 12.00 – 16.00, Είσοδος Ελεύθερη Πηγή: www.lifo.gr

Ολόκληρο το άρθρο: https://www.lifo.gr/guide/arts/5028/still-alive